Test Clean Card PRO jest przeznaczony do monitorowania skuteczności procesów czyszczenia powierzchni, gdzie możliwe jest zanieczyszczenie białkami. Test Clean Card PRO umożliwia zapewnienie wysokiego standardu higieny. 25 testow
Niniejszy produkt jest dostępny wyłącznie za zarejestrowanych użytkowników
Zaloguj sięPozostałości białka na powierzchni wskazują na niewystarczające czyszczenie, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia, ponieważ zanieczyszczone powierzchnie mogą ułatwiać wzrost patogenów. Każdy test Clean Card PRO zawiera podłoże, które jest zaimpregnowane odczynnikiem. Kartę testową Clean Card PRO pociera się o zwilżoną powierzchnię, co powoduje widoczną wizualnie zmianę koloru, jeżeli obecne jest białko.
Producentci żywności i usługi gastronomiczne muszą podjąć wszelkie środki w celu zapewnienia bezpieczeństwa i żywności i jej dobrej jakości. Istotnym elementem zapewnienia higienicznych warunków dla żywności jest utrzymywanie odpowiedzniej czystości. Proces ten prowadzi do wyeliminowania patogenów i szkodliwych mikroorganizmów, zapobiegając rozprzestrzenianiu między żywnością, powierzchniami i urządzeniami produkcyjnymi.
W zakładach opieki zdrowotnej poważne wyzwania stanowią także zakażenia związane z opieką zdrowotną, rozprzestrzeniające się za pośrednictwem powierzchni dotykanych rękami. Aby zapobiec przenoszeniu zakażeń, istotne jest zatrzymanie ich rozprzestrzeniania ze środowisk klinicznych. Można to osiągnąć, skupiając się na higienie powierzchni i jakości czyszczenia.
Metoda |
Chemiczna |
Rodzaj próbki | Przetarcie powierzchni |
Czas do uzyskania wyniku | 30 sekund |
Odczytywanie wyniku | Wizualne |
Przechowywanie | 18 – 25°C |
Wymagane dodatkowo |
Czysta woda |
Zastrzeżony znak towarowy | Clean Card to zastrzeżony znak towarowy firmy Aidian Oy |
Każdy, kto pracuje w przemyśle spożywczym musi być zaznajomiony z higieną żywności oraz ryzykami, które mogą wystąpić podczas jej przetwarzania. Obowiązkowy plan kontroli musi zawierać, między innymi, sposób kontroli czystości powierzchni. Dobrą metodą pomogającą kontrolowanie czystości powierzchni mających kontakt z żywnością, jest użycie testu oznaczającego obecność białka, który zapewnia natychmiastowe wyniki.
Szpitale to środowiska o dużym natężeniu ruchu, gdzie fachowy personel opieki zdrowotnej, pacjenci i odwiedzający mają ze sobą bliski kontakt, narażając się na znaczne ryzyko przenoszenia zakażeń między ludźmi. Dobra higiena rąk i prawidłowe metody pracy to kamienie milowe zwalczania i zapobiegania zakażeniom. Ponadto niezbędne jest wyeliminowanie przenoszenia zakażeń między powierzchniami, zwracając uwagę na higienę powierzchni oraz jakość czyszczenia. Nie wystarczy wizualna inspekcja powierzchni - konieczne są obiektywne oceny higieny. Dzięki monitorowaniu czystości powierzchni można zapobiegać rozprzestrzenianiu się zakażeń i można obiektywnie określić najlepsze praktyki aseptyczne.